Dočkají se Jiřice protihlukové stěny?

Humpolec - Již celých patnáct let žádá obec Jiřice u Humpolce o výstavbu protihlukové stěny. Obec je v bezprostřední blízkosti dálnice D1 a hluk obtěžuje téměř celou obec. Starosta žádal o výstavbu hlukové bariéry státní instituce, naposledy Ředitelství silnic a dálnic ČR. To ale výstavbu zamítlo.

Jiřice, obec u brněnské dálnice D1, stejně jako místní část Trucbába a Radostín žádají již patnáct let státní instituce o zmírnění hluku, tedy o výstavbu protihlukové stěny. „První žádost jsme ředitelství silnic a dálnic  podali již v roce 1992, to nás odmítlo, že prý je málo hluku,“ popisuje situaci starosta Jiřic Svatopluk Veroněk.
 
Hluk z D1 je nesnesitelný. Na tom se shodují občané Jiřic i místní části Trucbába. O protihlukovou stěnu chtějí bojovat dál. Naději jim dalo ministerstvo zdravotnictví a jejich hluková mapa. Ta jasně ukazuje, že Jiřice a okolí jsou zatížené až 70 dB. „Ministerstvo zdravotnictví ČR má jiné hodnoty než ředitelství silnic a dálnic. Podle ministerstva zdravotnictví tady měla stěna už dávno být,“ tvrdí starosta Veroněk. „Do července máme zpracovat harmonogram snižování hlukové zátěže, takže se rozhodně nebráníme dialogu,“ naznačuje mluvčí Ministerstva dopravy ČR Karel Hanzelka.
 
Ministerskou nabídku starosta Jiřic vítá. S ředitelstvím silnic a dálnic, tedy správcem D1, už komunikovat nechce. Podle něj léta jen slibovali a vymlouvali se na nedostatek peněz.