V Krnově bude popíjení alkoholu a žebrání na ulicích zakázáno

Krnov - Zakázat popíjení alkoholu a žebrání na ulicích plánují krnovští radní. Podle nich jde o problém, který dlouhodobě trápí většinu obyvatel. Podobnou vyhlášku měl Krnov už v roce 2002, ta však po roce přestala platit. Město totiž podle tehdejšího rozsudku Ústavního soudu překročilo jejím vydáním své kompetence. Loni v prosinci ale ústavní soudci obcím takové vyhlášky povolili.

Každodenním obrázkem, se kterým se obyvatelé Krnova setkávají, jsou bezdomovci bezstarostně popíjející v centru města krabicové víno nebo pivo a vesele si vyzpěvující populární popěvky. Krnovským to však příliš veselé nepřipadá. Ráno, když jdou nakoupit, bezdomovci již stojí u obchodu a popíjejí pivo jako ve své hospůdce. Míst, kde se scházejí a pijí na veřejnosti, je několik. Navíc obtěžují kolemjdoucí, chtějí peníze. Bezdomovec Zdeněk však má jiný názor. Podle jsou v pohodě, nepořádek nedělají a vždy po sobě uklízejí. Velitel Městské policie Krnov Pavel Moravec potvrdil, že na služebně zaznamenali velký nárůst počtu výjezdů k osobám, kteří se takto projevují. Nejde pouze o konzumaci alkoholických nápojů, ale také o žebrání, které občany obtěžuje. Jednání narušitelů mnohdy bývá velmi agresivní.

V minulém roce řešila krnovská městská policie, kromě běžných kontrol, celkem 300 výjezdů k opilým osobám, které obtěžovaly své okolí a zatím jim však mohla jen domluvit. Staronová vyhláška má potlačit nejen alkohol na ulici, strážníci budou moci zakročit také proti žebrákům. Starostka Krnova Renata Ramazanová vyhlášku považuje za důležitou. Městská policie bude mít podle této vyhlášky oprávnění takové osoby z veřejných míst vykázat.

Pokud nenastanou žádné komplikace, mohlo by podle starostky krnovské zastupitelstvo schválit plánovanou vyhlášku už na jeho květnovém zasedání.