V Ledči nad Sázavou chtějí rozdělit školy, které před časem sloučili

Ledeč nad Sázavou - V Ledči nad Sázavou chtějí opět rozdělit základní školy, které město, jako jedny z prvních na Vysočině, před šesti lety sloučilo do jedné. Tehdy reagovalo na snižující se počet žáků. Ekonomové na radnici ale nyní propočítali, že při opětovném rozdělení školy by město získalo přes milion korun ročně. Kraj však takový postup nedoporučuje.

Starosta Ledče Stanislav Vrba tvrdí, že při opětovném rozdělení by město získalo za současných podmínek 1,175 milionů korun navíc na zkvalitnění výuky. „Tyto finanční prostředky nepůjdou na mzdy učitelů, půjdou na výuku žáků,“ podotkl místostarosta Jaroslav Doležal.
 
Svůj zcela ojedinělý postoj ledečská radnice vysvětluje tím, že na sloučení škol musí sama doplácet, místo aby peníze platil stát prostřednictvím kraje tak, jako by to byly dvě školy. Kvůli přerozdělování normativů na jednom žákovi tratí Ledeč až tři tisíce korun ročně. 
 
„V tuto chvíli je to skutečně jediná škola, která uvažuje o rozdělení takto velké školy. Vydělá na tom, že bude moci zaměstnat víc lidí,“ komentuje šéf krajského odboru školství Vysočiny Zdeněk Ludvík. Kraj takový postup nedoporučuje, protože dva právnické subjekty by musely mít každý své vlastní ředitelství, sekretariát a účetní. 
 
„Čekáme na to, že by kraj alespoň částečně výpadek peněz kompenzoval,“ uzavřel Doležal. Přestože většina ledečských zastupitelů je pro rozdělení škol, starosta s místostarostou se shodují, že celou záležitost je třeba ještě důkladně propočítat.