Němečtí záchranáři v Krušných horách nezachraňují

Boží Dar - Přibližně od poloviny ledna měli do Krušných Hor pro zraněné pacienty lítat němečtí záchranáři. Saské úřady ale spolupráci zřejmě kvůli odlišným zákonům zastavily.

Pokud odletí český vrtulník mimo základnu a horská služba bude potřebovat jeho asistenci, pomohou kolegové z Německa. Tak to bylo vymyšlené, na tom se shodují zklamaní záchranáři. Gottfried Zehrmann z Horské služby v Johangeorgenstadtu vysvětluje, že leteckou záchranou službu mají ve Zwickau, vrtulník by přiletěl na Boží Dar do patnácti minut. Horská služba na Božím Daru zaměřila všechna místa, kde by mohl německý vrtulník přistávat a souřadnice poslala kolegům do Zwickau. Ti se vším souhlasili, pak ale zasáhli nadřízení německých pilotů. Náčelník Horské služby Boží Dar Rudolf Chlad potvrdil, že dostali zákaz činnosti přistávat na území České republiky. Jistě hrají velkou roli právní otázky, příliš podrobností zatím ale neznají. Celá věc je k nepochopení, kdyby však někdo z dotyčných měl problém a potřeboval pomoc, asi by se k problému stavěl jinak.

Podle ministerstva zdravotnictví je problém ve způsobu řízení záchranných služeb, ale i v zákonech obou zemí. Mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt doplňuje, že u neodkladné péče záchranných služeb je právní odpovědnost na každé straně jiná. Ministerstvo již připravuje mezinárodní dohody, které umožní záchranářům lépe spolupracovat. Pomoci chtějí Horská služba, hasiči i zdravotníci rychlé pomoci.

O mezinárodní spolupráci budou záchranáři znovu jednat 28. dubna v Sasku.