Jak moc se změní pražská Letná?

Praha - Pražská Letná bude už možná za pár let vypadat úplně jinak. Kaplického knihovna, akvárium s mořskými živočichy, Národní fotbalový stadion a možná i obytné domy přibudou k parku na Letenské pláni. Není vůbec jisté, kolik ze zelené plochy ležící v památkově chráněné oblasti zbude.

Dnes se u stánku na Letenském náměstí sejdou odpůrci výstavby na Letné a v jejím nejbližším okolí. Iniciativa Zachraňme Letnou pořádá od čtyř hodin odpoledne akci, kde bude možné podepsat protestní petici. Ta má být předána zastupitelům a zabránit vzniku výstavby v této části Prahy.

S kampaní Zachraňme Letnou se kromě Strany zelených postavili i skateboardisté, kteří trénují na místě Stalinova pomníku. Za čtrnáct dní se pod jejich petici podepsalo 1.500 lidí. Jedním z podepsaných byl i bývalý prezident Václav Havel, který řekl novinářům, že chodí na Letenskou pláň pravidelně se psem na procházky. Podle Havla především chybí koncepce tohoto velkého a dosti důležitého prostoru, čímž je vlastně dovoleno postavit vše.

Petice přímo neprotestuje proti tolik diskutované Kaplického knihovně, žádá zastupitele hlavního města Prahy a Městské části Praha 7, aby se jednoznačně postavili proti projektům Národního fotbalového stadionu a oceanária.

Stavby vzbuzují diskuze a nezdá se, že by se pražský magistrát zabýval celkovou koncepcí výstavby na Letné. Primátor Pavel Bém se ostře staví proti výstavbě Kaplického knihovny, zatímco výstavba nového stadionu mu přijde zcela přijatelná a zastavění části Letenské pláně kvůli výjezdu z tunelu podporuje.

Aktivisté se obávají nenávratného zničení Letné. Výstavba výjezdu z tunelu Blanka zničí jednu třetinu Letenské pláně. Přestavba stadionu Sparty na Národní fotbalový stadion a akvárium na místě Stalinova pomníku by mohla nenávratně zničit klidnou atmosféru a charakter parku.

Koordinátor kampaně a člen Strany zelených Ondřej Mirovský se neobává výstavby akvária tolik, jako výstavby stadionu. Nicméně považuje tento projekt za nežádoucí a nesmyslný: „Nedokážeme si představit, že stavba takového formátu by dominovala širšímu centru Prahy.“ Navíc považuje takový počin v centru za zbytečný: „Praha má jiné hodnoty a nemusí turisty lákat na atrakce tohoto typu.“ Navíc by podle Mirovského bylo znehodnoceno i panorama, do kterého patří pražské Hradčany.

Nejhorší dopad na Letnou jako na poklidnou rekreační plochu by měl patrně Národní stadion. Zdeněk Lukeš, historik architektury, podotýká, že návratnost investice je podmíněna vysokou návštěvností: „Aby se stavba vyplatila, tak tam bude muset být téměř denní provoz, podobně jako v Sazka areně, a celá Letenská pláň by se okamžitě proměnila ve velké parkoviště.“

Letná je hojně využívána Pražany k trávení volného času a relaxaci. Místo ležící v památkově chráněné oblasti dokáže v podstatě poskytnout hodně zábavy, za kterou se nemusí nic platit. Nešetrné zásahy a výstavba by mohly jednu z nejpříjemnějších částí centra lehce zničit.