Bude v Benátkách nad Jizerou městská policie?

Mladá Boleslav - Některá menší města na Mladoboleslavsku uvažují o tom, že si zřídí městskou policii. Argumenty pro toto rozhodnutí jsou jasné - větší bezpečí občanů, proti však mluví vysoké náklady. Za roční provoz strážnice a její zaměstnance by totiž města zaplatila zhruba 5 milionů korun.

Na Mladoboleslavsku chybí asi osmdesát policistů. Ti, kteří slouží, musí v malém počtu hlídat velká území. „Pokud nám chybí zhruba třetina policistů do přímého výkonu, tak ta situace je opravdu složitá,“ tvrdí mluvčí Policie ČR v Mladé Boleslavi Ladislav Mareš.
 
Kriminalita na Mladoboleslavsku v poslední době sice nestoupá, časté jsou ale například krádeže nebo vandalismus. „Jsou to většinou problémy spojené s nočním životem. V některých hospodách je prostě trošku čilejší život,“ přiznává starosta Benátek na Jizerou Jaroslav Král.
 
Nápad na zřízení městské policie v obcích policie vítá. Pořízení služebny, výzbroje a automobilu by je však stálo asi 10 milionů korun. Dalších 5 milionů by se muselo dát za roční provoz. „Určitě by to uřízlo z koláče finančních prostředků, které mohou být věnovány jinam, například do oprav komunikací, chodníků,“ uvádí starostka Bělé pod Bezdězem Daniela Pastorková.  
 
Složité ale bude i sehnat lidi, kteří by jako strážníci chtěli pracovat. Na Mladoboleslavsku je totiž nízká nezaměstnanost. „Sehnat dnes 10 lidí v Benátkách nad Jizerou je velice problematické,“ upozorňuje Jaroslav Král.
 
Například Mnichovo Hradiště už má městskou policii 15 let a i když to stojí peníze, starosta si její práci pochvaluje. „Městská policie nám pomáhá při rozkrývání drobných krádeží v obchodech, kapesních krádežích a pomáhá při řešení dopravních problémů ve městě,“ vypočítává starosta Jaroslav Myška.   
 
V Benátkách nad Jizerou chtějí zahájit debatu s obyvateli o tom, zda chtějí městskou policii v co nejkratší době.