Na Zlínsku vznikají údajně nejkvalitnější varhany v zemi

Napajedla - Nejnovější a údajně nejkvalitnější varhany v zemi vznikají v Napajedlech na Zlínsku. Skvělou akustiku napajedelského chrámu svatého Bartoloměje by mu podle hudebníků mohla závidět nejedna koncertní síň. Jeho budoucí pýcha má mít celkem 2100 píšťal dlouhých od pouhých osmnácti milimetrů až do šesti metrů. Po půl roce je stavba nástroje ve dvou třetinách. Předcházely jí ale dva roky příprav.

Jméno i výtvory krnovského varhanáře Václava Smolky mají dobrý zvuk i daleko za našimi hranicemi. Zakládá si na tom, že každý jeho nástroj je originál. Tento je v pořadí už jedenáctý. „Technologicky i technicky je vysoce progresivní a skalním zastáncům historických nástrojů by se v lecčems nelíbil. Já jsem si ovšem jistý, že i za 300 let ten nástroj bude stát tak, jak jsem ho tady postavil. Musíte mít vizi, musíte mít fantazii a nějaký dar od Pánaboha, protože naučit se to nedá,“ vyjádřil se varhanář Václav Smolka.

„Dalo by se říct, že tato událost je epochální, poněvadž kostel bude zanedlouho slavit 300 let výročí dostavby. Byl dostavěn roku 1712 a teprve dostane varhany, kterých je kostel skutečně hoden,“ sdělil napajedelský varhaník Petr Verbík. Varhanám se přezdívá král hudebních nástrojů. Královská je jejich velikost, hlas i cena. Potřebných sedm miliónů korun nastřádali věřící s pomocí města a podnikatelů. Vzácný nástroj by měl být kompletně hotový do letošních Vánoc.