Chemopetrol za znečištění Bíliny nebyl dosud potrestán

Ústí nad Labem - Viník znečištění řeky Bíliny zůstává nepotrestaný. Podle České inspekce životního prostředí ohrozily v červenci život v řece odpadní vody z litvínovského Chemopetrolu. Jenže tato společnost zanikla dříve, než mohla dostat pokutu.

Stačilo přemalovat štít a je problém. Právníci se nemohou shodnout, zda inspekce životního prostředí může trestat nového majitele podniku za chyby jeho předchůdce. Podle Jany Moravcové z České inspekce životního prostředí Ústí nad Labem není zcela jednoznačné, zda může být zahájeno řízení i s nástupnickou společností. To potvrzuje i náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík: „Jsou dva různé právní názory. Jeden, že nástupnictví nastává, ten druhý je, že nenastává.“ Pokud je to pravda, je to pro Jiřího Škodu, místopředsedu krajské organizace Strany zelených v Ústí nad Labem znepokojivé a alarmující.

Podle členky zastupitelstva obce Želenice Markéty Jandusové to prostě je v našem státě normální a pro místostarostu Želenice Václava Grece jsou v tomhle naše zákony fantastické.

Obří Chemopetrol teď vlastní společnost s ručením omezeným se základním jměním dvě stě tisíc korun. Pokuta za znečištění řeky přitom může být až desetimilionová. „Pokud však bude prokázáno, že společnost Chemopetrol způsobila stav na řece Bílině, jsme připraveni nést následky,“ říká mluvčí Unipetrolu Pavel Veselý.

Vedení ministerstva životního prostředí doporučuje, aby inspekce s řízením proti novému vlastníku začala. Jan Dusík podtrhuje, že není možné, aby se vlastně totožný subjekt zbavil povinnosti, kterou má. A Jana Moravcová doplňuje, že je možné, že o problému bude rozhodovat soud.

Podle lidí z České inspekce životního prostředí by bylo lepší rovnou změnit zákon. Už proto, aby zádrhel s Chemopetrolem neposloužil jako návod, jak se vyhnout trestu. V případě, že by některá z firem chtěla přemalovat štít jen proto, aby se vyhnula pokutě za zničení životního prostředí, je ministerstvo připraveno zasáhnout.