Ultralighty obsadily nebe nad Orlicí

Ústí nad Orlicí - Ústí nad Orlicí se na jeden celý týden stalo dějištěm vrcholné letecké akce. Od soboty tu v rámci11. ročníku Mistrovství světa soutěží více než osmdesát posádek ultralehkých letounů z jedenácti zemí světa. Součástí programu jsou i přehlídky stíhacích letounů, akrobatických speciálů a seskok parašutistů. První den sledovalo závodníky více než dva tisíce diváků.

Soutěže se účastní více než osmdesát posádek na dvou typech strojů. Ultralehká letadla se totiž dělí do dvou samostatných kategorií – aerodynamicky řízená letadla a motorové závěsné kluzáky, tedy motorová rogala. O medaile tu usilují jak jednotlivci, tak i dvoučlenné týmy – rozdávat se budou hned čtyři sady medailí. Oba typy strojů mají stanovenou maximální váhu i s posádkou na 450 kilogramů.

Závod mistrovství světa se skládá ze tří disciplín, které vycházejí ze základních pilotních dovedností. „Ty tři základní kategorie jsou přesnost přistání, navigační létání a tzv. spotřebové disciplíny, kdy se piloti snaží vydržet ve vzduchu co nejdéle,” vysvětluje mluvčí mistrovství Miroslav Oros.

Program mistrovství je doslova nabitý, létá se každý den od rána až do západu slunce. Soutěžící mezitím dolaďují své stroje a věnují se posledním úpravám. Na úspěch letu mají totiž velký vliv i zdánlivé maličkosti jako například čistota pláště letadla. „Když je letadlo vyleštěné a nakonzervované, tak proudění vzduchu je úplně dokonalý,” potvrzuje jeden ze soutěžících Zbyněk Adam.

„Létání je tak nebezpečné, jak si je člověk sám nebezpečný. Jakýkoli sport se dá dělat na hraně a jakýkoli sport se dá dělat bezpečně. Tak je to i s létáním,” reaguje mluvčí akce Miroslav Oros na poznámky o bezpečnosti ultralehkého létání. V loňském roce totiž při nehodách ultralightů zemřelo sedm lidí.

Přestože Česko se s třemi tisíci sedmi sty aktivními piloty ultralightů řadí k evropské špičce, Mistrovství světa v ultralehkém létání hostí Česká republika poprvé. Poslední vrcholná soutěž se u nás konala před čtrnácti lety. Největší akce svého druhu potrvá na letišti v Ústí nad Orlicí až do soboty 25. srpna. Soutěž zakončí slavnostní vyhlášení výsledků.