V ústeckých Předlicích se přemnožili švábi

Ústí nad Labem - Radnice ústecké čtvrti Předlice řeší problémy s přemnoženým hmyzem. Kvůli obrovskému nepořádku v několika soukromých domech se v okolí rozšířili švábi. Hygienici proto teď tlačí na majitele domů, aby své nemovitosti důkladněji uklízeli. Švábi jsou totiž pro člověka nebezpeční - mohou přenášet různé bakterie.

Hlavním důvodem, proč se švábi v Předlicích přemnožili, jsou podle hygieniků katastrofální hygienické podmínky. Z jednoho zanedbaného domu se švábi postupně nekontrolovatelně přesouvají do okolních ulic. „Skutečně jde o masový výskyt a samozřejmě je tu riziko, že se může ten šváb dál šířit do dalších oblastí,“ upozorňuje ředitel Krajské hygienické stanice Josef Trmal.

Zlikvidovat hmyz bude složité. Podle hygieniků je nutná plošná dezinsekce, které ale musí předcházet úklid ve všech domech i jejich okolí. A právě to je podle radnice problém - většina domů patří soukromníkům, kteří se o ně nestarají. Jak potvrzuje Trmal, švábi mají neuvěřitelnou schopnost přežívat i plošné desinsekční zásahy.

Radnice i hygienici proto přitvrdili. Majitele domu, kde se hmyz přemnožil, se snaží přimět, aby uklidil. Pokud to neudělá, čeká ho vysoká pokuta.