Na jihu Čech se objevila další otrávená divoká zvířata

Kaplice - Neznámý travič už měsíce zabíjí divoká zvířata i psy na Kaplicku. Kolem města rozhazuje návnady s prudkým jedem, který může ohrozit i člověka. Jed je ale běžně dostupný a distribuční síť spletitá, a policie proto zatím nedokázala pachatele vystopovat a obvinit.

První otrávenou lišku našli lidé v Kaplici už koncem minulého roku. V lednu začalo mrtvých zvířat přibývat a jedovatými návnadami se otrávilo i několik psů. Radnice nechala riziková místa osadit varovnými tabulkami. Další dva pravděpodobně otrávení psi se ale objevili dvacet kilometrů od Kaplice v Pohorské Vsi.

Místní zaráží, že se travič nezalekl medializace případu, policejního vyšetřování ani intenzivnějších kontrol. „Ohrožuje jak zvířata, tak i případně lidi, kteří by s látkou přišli do kontaktu. Zvířata umírají ve velkých bolestech,“ uvedl Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

K zabití člověka podle ochranářů stačí jen několik zrníček zemědělského přípravku založeného na carbofuranu, který pachatel používá. V minulosti se běžně prodával v pytlích po pětadvaceti kilogramech. „Distribuční síť u této jedovaté látky je tak spletitá, že se není možné dopracovat ke konkrétní osobě,“ uvedl Jiří Matzner, mluvčí Jihočeské policejní správy.

V České republice nejde o první podobnou sérii otrav. Carbofuranem otrávil někdo i například několik mimořádně vzácných a chráněných orlů mořských. Policie ale zatím nikdy nikoho neobvinila. Přípravky s jedovatým carbofuranem by z prodejní sítě měly zmizet do prvního července letošního roku. Policisté a specializovaní úředníci ale odhadují, že jen v jižních Čechách jich budou mít zemědělské firmy ve skladech nejméně několik set kil.