Pražští celníci provedli rozsáhlou razii v Holešovické tržnici

Praha - Pražská celní správa dnes dopoledne zahájila jednu ze svých největších kontrolních akcí. 250 až 300 celníků se v pražské tržnici v Holešovicích zaměřuje především na nelegální prodej a padělky textilního zboží, bot, hodinek, mobilních telefonů a cigaret. Prověřuje se i zboží v přilehlých skladech. Podle mluvčí pražských celníků Ivany Dvořákové potrvá razie až do večerních hodin. Státní zástupce vydal povolení vniknout do skladů i násilím. Celníci chtějí obsadit a zkontrolovat kolem 300 stánků. Podobné razie se obykle konají spíše na Plzeňsku či Chebsku.

„Od dnešní desáté hodiny ranní zde probíhá velká razie celníků, kontrolují se stánky, aby zde nedocházelo k porušování duševního vlastnictví. Nalezené zboží, které bude vykazovat znaky porušující práva majitelů ochranných známek, bude umístěno do celního skladu,“ upřesnila pro ČT24 mluvčí Celního ředitelství v Praze Ivana Dvořáková.

Podle Dvořákové je možné, že celníci v tržnici objeví i nelegální dílny na výrobu textilu. Dříve přiváželi obchodníci veškeré padělky do České republiky ze zahraničí, nyní je ale často tvoří až na místě. „Mají velmi důmyslné stroje, které jim během chvilky našijí či narazí loga známých značek,“ doplnila.

Pokud celníci narazí na zboží, o kterém mají podezření, že je padělané, většinou přivolají zástupce společností, které vyrábějí originály. Ti dokáží určit, zda jde opravdu o padělky. Pokud firma nemá v Praze zastoupení, celníci zboží zabaví a pošlou na rozbor. „Bohužel dodací listy nebo faktury si umějí prodejci velmi snadno vyrobit sami, takže se jimi nemůžeme řídit,“ uvedla mluvčí.

Kontrola na tržnici
Zdroj: ČT24