Gepardí mláďata na Olomoucku dostala jména

Olomouc - Gepardí čtyřčata ze Zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce mají ode dneška svá jména. Samec a tři samičky totiž zažili křtiny. Jejich kmotrem a adoptivním rodičem zároveň se stal primátor města Martin Novotný (ODS). Gepardi patří mezi ohrožené druhy zvířat. V Česku šelmy chová celkem šest zoo.

Ve výběru jmen pro gepardí čtyřčata chtěl být kmotr nejprve originální. Nakonec ale pro nápad nešel daleko. „Takže Lída, Míša a Pája jsou tři holky a kluk bude Adam,” upřesňuje Martin Novotný a v náruči chová jedno z mláďat: „Srdíčko jí bije tedy rychle.”

Dvouměsíční mláďata jsou výsledkem zahraničních námluv jejich matky Abiby. Ta za svým ženichem Aramisem vyrazila až do rakouského Salzburgu. „Ten nejmenší je kluk, jinak mezi holkami není až tak velký rozdíl. Jen jedna z nich je taková divočejší,” říká Hana Dostálová, ošetřovatelka gepardů.

Gepardi jsou ve volné přírodě ohroženi vyhubením. Jejich chov v zajetí je proto zařazen do evropských záchranných programů. Svatokopecká čtyřčata teď čeká náročná práce, s matkou budou pilně trénovat strategii lovu. Gepardy zoo chová osm let, za tu dobu zde přišlo na svět devět mláďat. Dnešní čtyři oslavence čeká stejný osud jako jejich předchůdce – rozjedou se do světa, kde v zoologických zahradách najdou své nové domovy.