Na staveništi supermarketu byl náhodně nalezen unikátní zkamenělý strom

Hradec Králové - Minimálně sedm metrů dlouhý zkamenělý strom, jehož stáří odborníci odhadli na 250 milionů let, objevil pracovník novopackého muzea na tamním staveništi supermarketu. Podobně velká zkamenělina stromu se v Česku naposledy objevila před padesáti lety a bylo to také v Nové Pace.

Zatím to vypadá, že zkamenělý strom měří přes sedm metrů, odborníci ale nevylučují, že bude ještě o něco delší. Dosud se jim totiž nepodařilo celý nález odkrýt, ale už teď je více než jasné, že jde o druhou nejdelší zachovalou zkamenělinu stromu v Česku. „Ten kmen by mohl pokračovat do svahu, to se ale bude ještě zjišťovat,” oznámil paleontolog Bohuslav Benč.

Pozůstatek jehličnatého stromu z prvohor, zvaného araukarit, objevil pracovník novopackého muzea, který na staveniště pravidelně dochází. Na stejném místě byly totiž už dříve zkameněliny nalezeny. „Ta lokalita je bohatá proto, že právě zde odpočívají zbytky podkrkonošského permokarbonského pralesa,” uvedl Ivo Chocholáč z Muzea v Nové Pace a Benč ještě dodal: „V rámci Evropy je Novopacko jako zkamenělý les unikát.”

Pracovníky muzea teď čeká nelehký úkol. Nález co možná nejšetrněji vyjmout. „Pravděpodobně to nepůjde v jednom kuse, ale bude se to muset po částech vyjmout a označit,” specifikoval proces vyjmutí stromu Benč. Zkamenělý strom by měl být v budoucnu vystaven v novopackém muzeu, veřejnosti se tam poprvé představí v příštím roce.