V Heydrichově zatáčce vyroste pomník slavného atentátu

Praha - Radnice Prahy 8 vypíše veřejnou soutěž na pomník, který má připomínat atentát na Reinharda Heydricha. Stát bude na místě, kde 27. května 1942 Jan Kubiš a Jozef Gabčík na automobil s tehdejším říšským protektorem zaútočili. Už letos tam v den výročí radnice umístí základní kámen, o rok později chce pomník odhalit.

Dříve to byla nejslavnější zatáčka v Česku - právě tady v Kobylisích si před 66 lety Jan Kubiš s Josefem Gabčíkem počkali na protektorátního muže číslo 1. Právě zde totiž ostrá zatáčka donutila vůz Reinharda Heydricha zpomalit. Kvůli stavbě severojižní magistrály takzvaná Heydrichova zatáčka zmizela a místo nyní vypadá úplně jinak. Chystaný pomník by ale přesto měl stát přesně v místě atentátu, kde je zatím jen cíp zeleně a zastávka autobusu.

O tom, zda si atentát zaslouží pomník, se vedly diskuze dlouhá léta. Teprve loni vznikl i přípravný výbor. Poblíž místa atentátu někdo dokonce umístil tabuli připomínající Gabčíkův a Kubišův čin. „Patří k jedněm z nejvýznamnějších odbojových činů v celé evropské rezistenci,“ hodnotí atentát Jiří Rajlich z Vojenského historický ústav.

Vítězný návrh nemá připomínat jenom Kubiše s Gabčíkem, ale všechny odbojáře, kteří jim pomáhali. „Nebude pomník jednotlivým osobám, ale pomník operace Antropoid,“ vysvětluje Emil Klufánek z Českého svazu bojovníků za svobodu. Stejného názoru je i Stanislav Kokoška z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd: „Chtěli jsme, aby ten pomník vyjadřoval nejen tu událost, ale i ctnosti československé armády - věrnost přísaze a ochotu padnout za vlast.“

Zadání budoucího pomníku je volné, nestanovuje jeho velikost ani zda a jaký na něm má být nápis. Radnice bude přijímat návrhy od 14. dubna do 26. května. Zastupitelé budou pomník dotovat pěti miliony korun a vzhledem k významu akce očekávají, že další peníze přidá i magistrát nebo stát.

  • Místo pro pomník atentátu na Reinharda Heydricha autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/170/16931.jpg
  • K. H. Frank, R. Heydrich autor: CT, zdroj: CT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/100/9991.jpg