Pardubický lékař zřejmě zavinil smrt vězně

Pardubice - Lékaře pohotovostní služby v Pardubicích, který podle vyšetřovatelů zřejmě zavinil smrt vězně, stíhá policie. Vězeň měl astmatický záchvat a lékař mu místo ošetření doporučil pouze dechová cvičení. Dne 12. března v jednu hodinu ráno volal na pohotovost operační důstojník věznice v Pardubicích, který žádal o lékařskou pomoc. Jeden z vězňů měl vážné problémy s dýcháním a lékař po telefonu dozorcům vzkázal, že postačí dechová cvičení, zároveň doporučil, aby 42 letý muž ráno navštívil vězeňského lékaře.

To se už bohužel stát nemohlo, protože před třetí hodinou ranní vězeň zemřel na selhání srdce. „Komisař zahájil trestní stíhání proti lékaři z Pardubicka pro trestný čin neposkytnutí pomoci,” oznámila mluvčí policie v Pardubicích Dana Hejkalová.

Lékař zřejmě podcenil zdravotní stav vězně, který byl astmatik. Podle jeho kolegů z pohotovosti ale neměl dostatek kvalitních informací. „Jednalo se o zprostředkované informace, lékař s postiženým vůbec nemluvil,” obhajoval svého kolegu lékař pohotovostní služby v Pardubicích Otomar Kusička.

Ředitel věznice vinu svých podřízených odmítá. „Zaměstnanci věznice mají jednoznačně stanovenou povinnost lékařskou péči zprostředkovat, ale nemohou samozřejmě docílit toho, aby lékař z prostor mimo věznici byl na místě vždy a včas,” vyjádřil se k situaci ředitel věznice Jiří Tregler.

Chybující lékař zatím obžalován nebyl. „Pokud tomuto lékaři bude prokázána vina, podle zákona mu hrozí trest odnětí svobody až na dva roky,” uvedla mluvčí Hejková. Mladý lékař, který podle policie chyboval, slouží na pardubické pohotovosti i nadále.