V Ostravě se začnou rekonstruovat podchody

Ostrava - Nevyhovující podchody pod silnicemi trápí obyvatele Ostravy-Jih. Vedení městského obvodu, ve kterém žije přes 120 tisíc obyvatel, slibuje, že je opraví. Každý rok se bude kvůli vysokým nákladům rekonstruovat jen jeden podchod. V obvodu jich je celkem dvanáct. Ostravané si stěžují, že jsou příliš tmavé a špinavé, ženy se jej bojí využívat.

Podchody jsou většinou více než dvacet let staré. Poškozují je nejen vandalové, ale i zatékající voda. Navíc s sebou nesou i vady, které vznikly už při jejich stavbě. Jsou také zcela nedostupné pro lidi na vozíčku. „Přístup pro vozíčkáře bude řešen rampami na euroklíče. Nájezdy na kočárky budou v takových úhlech, aby nebyly problematické,“ doplnil místostarosta městského obvodu Ostrava-Jih Radim Miklas. Podle vedení městského obvodu začne rekonstrukce příští rok na jaře a potrvá několik měsíců.

Jako první bude městský obvod opravovat podchod, který spojuje sídliště Dubina a Bělský Les, patří totiž k nejfrekventovanějším v Ostravě. Jeho rekonstrukce má stát asi třicet milionů korun. „Jako obvod se budeme na rekonstrukci podílet v řádech milionů korun, ale na většinovou částku budeme žádat příspěvek od Magistrátu města Ostravy,“ sdělil Miklas.