Spor o paroplynovou elektrárnu v Ústí n. Labem jde do dalšího kola

Ústí nad Labem - Nezávislá komise prozkoumá platnost povolení ke stavbě paroplynové elektrárny v Ústí nad Labem. Odpůrci totiž platnost zpochybňují. ČEZ, který chce elektrárnu postavit, to odmítá. Proti elektrárně se ve městě zvedla vlna odporu. Petici už podepsaly 4 tisíce lidí.

Prozkoumat stavební povolení a územní rozhodnutí z roku 1996 - to je první úkol komise, kterou k možné stavbě paroplynové elektrárny zřídil ústecký primátor. ČEZ, který chce elektrárnu ve městě postavit, tvrdí, že má veškeré potřebné dokumenty. „Koupili jsme projekt, který má platné stavební povolení a samozřejmě takto s tím projektem musíme nakládat,“ říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. „Stavební povolení platí, protože stavba byla zahájena,“ dodává k tomu mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem Milan Knotek.

Zahájení stavby však může znamenat třeba i demolici starých objektů. Jenže i to podle šéfa komise Arna Fišery vzbuzuje pochybnosti. Elektrárna by totiž měla stát o kus dál, než se předpokládalo. „Budeme se ptát, jestli už skutečně byly zahájeny stavební práce. Když se tam někdo půjde podívat, jsou tam pouze remízky a neviděl jsem tam žádnou stavbu,“ říká náměstek ústeckého primátora a šéf pracovní skupiny k paroplynové elektrárně Arno Fišera. „Primátor města nechal udělat právní rozbor celého stavebního povolení,“ přiznává Milan Knotek.

Proti možné stavbě paroplynové elektrárny protestuje řada obyvatel města. Petici už podepsaly asi čtyři tisíce lidí. Obávají se hlavně toho, že by zatížila region novými emisemi oxidu dusíku.