Z bývalých celnic by mohly být tribuny pro fotbalové fanoušky

Březovice (Uherskohradišťsko) - Desítky bývalých hraničních přechodů jsou už přes 4 měsíce stále prázdné. Zatím je spravuje stát a o jejich osudu tak může rozhodnout pouze vláda. Některá města a obce už přitom dávno přišly se zajímavými návrhy jak celnice využít. O budovy mají zájem i kraje. Všichni proto nyní čekají na usnesení vlády, která má určit, kdo a za jakých podmínek by měl na celnice nárok. Podle zákona je jako první na řadě státní správa, pak kraje a obce a nakonec i soukromé subjekty.

Obec Březovice by objekt například předělala na fotbalovou tribunu. Její obyvatelé si už dlouho přejí pořádné místo pro své fotbalové fanoušky. Na novou tribunu ale peníze nemají a chtějí tedy využít přístřešek opuštěné celnice. Požádali o něj sice už před rokem, ale obávají se, že se ho stejně možná nedočkají.
 
Ožít by mohl i přechod ve znojemských Hatích. Brněnské Technické muzeum by zde chtělo udělat expozici historie celnictví. „Dobu by mohl například připomínat personál oblečený v celnických uniformách cizinecké policie. Při různých příležitostech by se zde mohly připomenout i doby minulé jako první republika nebo Rakousko-Uhersko,“ uvedl náměstek ředitele Technického muzea Ivo Štěpánek.