Riziko ptačí chřipky je prozatím potlačeno

Pardubice - Dobrou zprávu hlásí veterináři z Orlickoústecka, kde se během 30denní pozorovací lhůty neobjevilo žádné nové ohnisko ptačí chřipky, proto tam mimořádná opatření končí. Firmy i lidé, kteří kvůli prevenci přišli o veškerou drůbež, teď můžou chovy obnovit.

Do soukromých kurníků i na farmy velkochovatelů se po měsíci znovu vrátí život. Od chvíle, kdy se na Orlickoústecku utratilo bezmála 200 tisíc kusů drůbeže, už nákaza znovu neudeřila. „Krajská veterinární správa pro Pardubický kraj ruší opatření a všechna nařízení, která se týkala všech chovů,” uvedl Josef Boháč, ředitel Krajské veterinární správy Pardubického kraje.

Majitelé postižených farem i drobní chovatelé si mohou znovu pořídit drůbež, kterou nechali veterináři preventivně utratit. „Mají dané žádosti o nové slepičky, které jim budou dodány zemědělským obchodním družstvem,” ubezpečil Stanislav Kuthan, starosta Zálší a osady Nořín.

Milan Ďurač z Nořína přišel o čtyřicet kachen a slepic, ale na rozdíl od svých sousedů o obnovení chovu neuvažuje: „Nic nebudu pěstovat, to si raději vajíčka koupím. Něco vychováte a za chvíli přijde zase nějaká zkáza, to už radši ne.”

Chovatelé drůbeže čekají na náhradu škody. Mimořádnou pomoc obcím přislíbili krajští radní, jak oznámila mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová: „Pardubický kraj již schválil dotaci ve výši sto tisíc korun a o další finanční pomoci bude rada Pardubického kraje jednat.”

V celé republice nadále platí nařízení Státní veterinární správy pro velkochovatele, kteří musejí mít drůbež uzavřenou a sledovat její zdravotní stav.

Od chvíle, kdy v Tisové udeřil virus ptačí chřipky se stále sčítají škody a ztráty chovatelů, celková bilance bude tématem říjnového jednání bezpečnostní rady pardubického kraje.