Jižní Čechy rozjíždějí kampaň proti alkoholu za volantem

Jižní Čechy - V jižních Čechách začíná nová kampaň proti řízení s alkoholem v krvi. Její název je Domluvme se. Na rozdíl od těch ostatních je zaměřena na specifickou skupinu lidí. Ministerstvo dopravy si od akce slibuje snížení počtu tzv. víkendových nehod.

Dvě mrtvé rodiny. Takový je výsledek jediné nehody na Svitavsku. Řidič, který ji zavinil, před usednutím za volant pil. Podle policistů i organizátorů je to jen jedna z typických takzvaných víkendových nehod. Na základě statistik uvádějí, že jejich hlavními viníky jsou mladí lidé na cestě z koncertů, oslav a zábav. Teď tomuto fenoménu chtějí předcházet.

„Základem akce je motivovat lidi, aby se v případě, že požili alkohol, ve skupině domluvili a jeli společně s neopilým řidičem,” popisuje produkční kampaně Martin Šlenc. „Nechceme nikomu nic zakazovat. Je to prevence. Chceme říci, že je rozumné, aby střízlivý kamarád odvezl ostatní kamarády domů,” dodává mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Kampaň je vždy spojená s koncertem populární hudební skupiny a jejím cílem není odrazovat lidi od alkoholu jako takového. Podle organizátorů pouze nabízí řešení, které by mělo být zcela běžné. Vyzkoušeli ji už v západní Evropě. „Statistiky říkají, že se situace pak zlepšila. Doufáme, že se akce ujme i u nás. Život máme jenom jeden,” říká Václav Bláha ze skupiny Divokej Bill.

Podle námi oslovených psychologů by kampaň mohla být v dlouhodobém horizontu účinnější než čistě zákazové akce. Právě jejich porušování totiž může být součástí adrenalinové zábavy.

Další akce projektu Domluvme se se lidé v jižních Čechách mohou zůčastnit ve středu 15. srpna v Písku.