Zničená barokní sýpka dále chátrá

Plzeňsko - Je to už skoro rok co vzácnou barokní sýpku a kulturní památku Bijadla v Merklíně na Plzeňsku zničil její nový majitel. Odvezl pryč celou střechu a dřevěná patra, která prodal na burze dříví. Poničil tak památku, o které najdeme zmínku téměř ve všech západočeských průvodcích. Policie podnikatele obvinila a čeká ho soud. Památka bez střechy stále chátrá.

Ze vzácné barokní sýpky, která vznikla přestavbou jednoho z nejstarších kostelů na Plzeňsku, zbyla jen ruina. A to jen těsně poté co ji restituent prodal novému majiteli. „Památka, která je tady od středověku, najednou nenávratně zmizí,” stěžuje si obyvatel Merklína Václav Hrabák. Bijadla koupil obchodník se dřevem Martin Šoltys. Okamžitě po podpisu smlouvy přijely jeřáby a náklaďáky, které odvezly celý historický krov a podlaží - ještě než stačily úřady zasáhnout. Prodej cenného dřeva podnikateli koupi sýpky několikrát zaplatil.

Starosta Merklína Vlastislav Suchý smutně podotýká: „Dneska je to tak zničené, že to nikdo neopraví.” Majitel, který sýpku zničil, podle památkářů porušil hned několik zákonů. Nedržel se jejich pokynů ani stanoviskem stavebního úřadu. Dnes se netají tím, že památku koupil jen kvůli dřevu. Městskému úřadu, který na něj podal trestní oznámení, navrhl, aby ji opravil někdo jiný. Kdo se přihlásí, tomu ruinu i s pozemkem věnuje: „Kdyby si to někdo vzal a udělal si z toho nějakou chatu, klidně mu to dám,” konstatuje Martin Šoltys. Několik zájemců se přihlásilo, ale všichni rekonstrukci vzdali. Opravy by byly drahé a památkáři chtějí dodržet charakter stavby.

Michal Černý z Národního památkového ústavu v Plzni říká: „Dalo by se pomoci i prostřednictvím nějakých dotací, aby se objekt nějak stabilizoval.” Památkáři na Plzeňsku se s takovým případem setkali vůbec poprvé a tvrdí, že kvůli rychlosti jakou Marin Šoltys demolici provedl, nemohly zasáhnout. Teď čekají na to, až mu soud nařídí uvedení stavby do původního stavu. Tomu ale sami nevěří a tak by se spokojili alespoň s tím aby Bijadla alespoň provizorně zastřešil. Jinak totiž hrozí, že památka rychle zchátrá a spadne.