V Náměšti nad Oslavou začalo vojenské cvičení Létající nosorožec

Náměšť nad Oslavou - V Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku dnes začalo mezinárodní vojenské cvičení Flying Rhino - Létající nosorožec 2008. Hlavním úkolem cvičení je trénování leteckých návodčích a procvičení spolupráce pozemních vojsk a letectva. Letouny dnes budou ve vzduchu od 10:00 do 12:00 a odpoledne od 14:00 do 18:00, uvedla mluvčí náměšťské základny Ludmila Formánková.

Cvičení se účastní vojáci z Česka, Británie, Dánska a Slovenska. Poprvé v sedmileté tradici tohoto leteckého cvičení jsou jeho součástí také české pozemní síly. Ve vzduchu budou kromě britských bojových letadel Tornado a Hawk také letouny L-39, Jas-39 Gripen a L-159 a vrtulníky Mi-24 a Mi-17. Letadla se budou pohybovat převážně ve výškách do 6000 metrů.

Celkem se cvičení zúčastní asi 550 příslušníků české armády a na 400 příslušníků britských ozbrojených sil. Několik desítek vojáků je z Dánska a ze Slovenska. Je to zatím největší počet vojáků v historii cvičení. Letos poprvé potrvá tři týdny místo tradičních dvou, skončí 2. května.

Vůdcem cvičení je velitel vzdušných sil generálmajor Ladislav Minařík. Letouny, vrtulníky a letečtí návodčí jsou umístěni na základně letectva v Náměšti nad Oslavou. Protivzdušná obrana a pozemní jednotky operují ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá.

Lety zasáhnou kromě Vysočiny také Olomoucký, Pardubický a Jihomoravský kraj. Obyvatelé v okolí letiště musejí počítat se zvýšením hluku, s větším počtem nízkých průletů bitevníků či vojenskou technikou na silnicích.