Hora Svaté Kateřiny je po téměř 70 letech opět městem, chce tak zabránit vylidňování

Mostecko - Obec Hora Svaté Kateřiny, která po skončení druhé světové války přišla neprávem o statut města, jímž byla od roku 1528, ho nyní, po dvaašedesáti letech, znovu získá. Sotva dvoutisícové město se do povědomí dostalo například svou snahou o připojení k Praze nebo prodejem horského vzduchu turistům. Tentokrát se ale nejedná o žádnou "bláznivou" akci.

Kateřinská radnice chce získáním statutu města zabránit postupnému vylidňování obce. Ze stejného důvodu také postavila v místě domov důchodců pro nejstarší obyvatele a jejich byty nabídla mladým rodinám z měst.

Následovala rekonstrukce školy a vybudování bytů pro začínající učitele v jejím areálu. Radní si uvědomují, že dobrá nabídka služeb pro rodiny je  způsobem, jak lidi v Hoře Svaté Kateřiny udržet. „Je to ale běh na dlouhou trať,“ posteskla si starostka Eva Horáková.

Práci novým obyvatelům chce radnice zajistit především prostřednictvím turistiky. Lákadlem je už vlek, cyklostezky, koně a také stará hornická štola, ve které by měl být ukrytý poklad, jak místní věří. Po Jantarové komnatě, v níž by se měl skrývat poklad, který zde schovali nacisté, pátrají hledači pokladů na obou stranách česko-německé hranice. V únoru Němci ohlásili, že ji už odkryli, její prozkoumávání ale bylo nakonec pozastaveno.