Letecká základna v Přerově zůstane zřejmě zachována

Přerov - Přerovské letecké základně se znovu zvýšila šance na zachování. Meziresortní komise doporučí vládě, aby základnu zachovala jako základnu se smíšeným leteckým provozem. Vláda rozhodla o přesunu Přerovské základny do nedaleké letecké základny v Náměšti nad Oslavou a to do konce letošního roku v rámci úsporných opatření. Vláda však poté své rozhodnutí pozastavila.

„Ministerstvo obrany ve svém rozpočtu má prostředky na zajištění vojenského provozu na letišti v Přerově. Co se týče té civilní části, ta bude věcí dalšího jednání,” oznámil Jan Pejšek z tiskové informační služby města Olomouc.

Obyvatelé obcí sousedících s leteckou základnou v Přerově si v minulosti stěžovali na hluk, který letecký provoz doprovází. Starostové těchto obcí usilovali o odklonění letových tras.

Zástupci kraje možnost zachování letecké základny vítají, její budoucnost vidí ve smíšeném provozu letiště. „Olomoucký kraj, Přerov a Zlínský kraj se domluvili a zavázali se vládě, že v následujících dvou letech investují do letiště v Přerově 37 miliónů korun,” zdůraznil Ivan Kosatík, hejtman Olomouckého kraje.

Vláda o budoucnosti přerovské letecké základny rozhodne do konce září.