Zaměstnanci Podkrušnohorského zooparku se postavili za odvolaného ředitele, část dala výpověď

Chomutov - Velké znechucení odborné veřejnosti i obyvatel Chomutova vyvolalo odvolání ředitele Podkrušnohorského zooparku a poslance za Stranu zelených Přemysla Rabase. Rada města ho zbavila funkce údajně kvůli špatné komunikaci a chybám v hospodaření. Rabas s důvody nesouhlasí. Postavila se za něj i Unie českých a slovenských zoologických zahrad. Zaměstnanci zooparku podepsali navíc petici, kterou žádají radní, aby své rozhodnutí přehodnotili. Pět pracovníků z vedení zooparku na protest proti odvolání svého šéfa dalo výpověď.

Důvody odvolání Rabase z funkce zaměstnanci považují ve srovnání s jeho přínosem pro rozvoj zooparku za nesmyslné a bezpředmětné. Petici  podepsalo 47 z celkem 62 zaměstnanců zooparku.    

Rabas byl odvolán, když byl na pracovní návštěvě Vietnamu. Zpět se vrátil v neděli. Dočasným vedením zooparku vedení města pověřilo bývalého ředitelova zástupce Romana Smetanu. Ze zooparku odešel na vlastní žádost k 31. březnu. Na uvolněný post ředitele zooparku město vyhlásí výběrové řízení.

Důvodem Rabasova odvolání z funkce jsou podle vedení města jeho závažné chyby v řízení organizace, pro odvolání zvedlo ruku deset z 11 radních. Vyčítají mu dlouhodobě nevyhovující komunikaci s městem, opakovaně špatně sestavené rozpočty a neoprávněné čerpání peněz. Neinformoval údajně ani o připravovaném zdražení vstupného. Město ho nakonec vrátilo na původní úroveň. S většinou argumentů Rabas nesouhlasí.

Rabas, jenž je i zastupitelem a poslancem za Stranu zelených, byl ředitelem zooparku od roku 1992. Za jeho rozvoj si vysloužil uznání odborníků i návštěvníků.  Zoopark vznikl v roce 1975. Rozkládá se na 112 hektarech. Zaměstnanci se starají o asi 1000 zvířat 175 živočišných druhů.