O Elišce Vsetínské rozhodnou úřady

Zlín - Žádné stopy zatím nepřineslo pátrání po matce asi dvoutýdenní Elišky Vsetínské. Jak napovídá její příjmení, byla holčička minulý týden náhodně nalezena ve Vsetíně na schodech jednoho z panelových domů uprostřed města. Eliška je zdravá, čeká ji převoz do kojeneckého ústavu a snad brzy i umístění v náhradní rodině.

Výška 50 centimetrů, váha 3 kila a 100 gramů, to jsou jediné známé informace o této holčičce, těch neznámých je daleko víc. Jméno Eliška jí vymysleli zdravotní sestry, datum narození 3. dubna vytipovali lékaři. Maminka je stále nezvěstná, podle lékařů však určitě Elišce nechtěla ublížit. Primář novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Jozef Macko potvrdil, že o matce dívenky neví nemocnice vůbec nic. Není tedy známo, je-li to Češka nebo cizinka, kde žije, kde porodila. Podle toho, že dítě položila na schody zabalené a oblečené v čistém oblečení, lze soodit, že měla v úmyslu dostat dcerku do péče zdravotnického zařízení. Elišku našli na schodech obyvatelé paneláku uprostřed Vsetína v pátek 5. dubna. Policie vyslechla desítky lidí, prošetřovala tři horké tipy o těhotných ženách v Brně a Valašském Meziříčí. Podle Ivo Nováka z Obvodního oddělení PČR Vsetín se tyto informace potvrdily jako negativní a další poznatky se doposud nepodařilo získat.

Další osud miminka zůstane v rukou úřadů. Soudce určí definitivně jméno holčičky a zároveň rozhodne o jejím umístění do ústavu. Další úředníci vyřeší, možná již brzy, Eliščinu cestu k náhradním rodičům. Mluvčí MÚ Vsetín Eva Stejskalová vysvětlila, že nyní běží dvouměsíční lhůta nezájmu. Pokud v této lhůtě rodiče neprojeví o dítě zájem, bude dívka právně volná k osvojení.

Eliška ve druhé polovině tohoto týdne nemocnici opustí. Na další zlom svého osudu bude čekat v kojeneckém ústavu, pravděpodobně ve Valašském Meziříčí.

Nalezená holčička ze Vsetína
Zdroj: ČT24