V Boleticích proběhlo letos největší cvičení vojenské policie

Boletice (Českokrumlovsko) - V Boleticích dnes skončilo největší letošní cvičení vojenské policie. Šedesát mužů tady od nedělního večera v reálných podmínkách simulovalo pátrání po skupině lupičů. Právě Boletice podle jejich velitelů ideálně odpovídají prostředí, ve kterém se vojenská policie doma i v zahraničí pohybuje.

Skupina lupičů fingovaně přepadla transport se dvěma miliony eur. „Příběh byl stavěn reálně, tato situace může nastat i v České republice,“ uvedl Jan Čermák, mluvčí Vojenské policie. Vykradenou pancéřovou dodávku a mrtvého vojáka poté vojáci našli v rozlehlém vojenském prostoru. V noci z neděle na pondělí se sem začaly sjíždět jednotky vojenských policistů. Zásahové jednotky propátraly stovky hektarů těžko prostupného terénu, následně zaútočily na ukryté lupiče, kteří drželi rukojmí. Komplikace způsobovala hlavně razantní změna počasí.

Letos se jednalo už o druhé rozsáhlé cvičení zvláštních jednotek v Boleticích. Podle velitelů je právě zde možné velmi dobře simulovat podmínky podobné Afghánistánu nebo Kosova: „Pro malé jednotky je právě výcvikový tábor Boletice nesmírně vhodný pro svoji členitost a i pro svoji podobnost tomu terénu, se kterým se mohou vojáci setkat v zahraničních misích,“ prohlásil řídící cvičení Luboš Bahník.