Řidič v Ostravě ohrozil přistání letadla

Mošnov - Z letiště v Ostravě Mošnově si zřejmě chtěl udělat závodní dráhu třiatřicetiletý muž z Dolní Lutyně na Karvinsku. V noci s autem prorazil plot a rozjel se po přistávací dráze. Okamžitě ho zatkla policie a ochranka letiště, ohrozil totiž přistání letadla z Vídně s dvaadvaceti pasažéry a posádkou na palubě.

Proč mladý muž projel svou Octavií plotem a rozjel se po přistávací dráze mošnovského letiště už zjišťují policisté. Řidič je v cele a zatím neřekl nic. Mluvčí Policie ČR Nový Jičín Miroslava Michálková Šálková potvrdila, že řidiči byla odebrána krev a moč pro zjištění přítomnosti omamných nebo psychotropních látek v těle. Test na alkohol byl negativní.

Ve chvíli, kdy řidič jel po letištní dráze, zbývalo do přistání letadla z Vídně dvacet minut. Jak sdělila mluvčí Letiště Ostrava Mošnov Michaela Kubešová, zásah na záškodníka v zónách letiště trval asi pět minut. Řídící věž počkala a když bylo zřejmé, že vše je v pořádku, mohlo letadlo běžně přistát. Miroslava Michálková Šálková dodala, že ještě před zadržením došlo k tomu, že muž se svým vozem úmyslně naboural do policejního vozidla.

Mošnovské letiště kromě kamer hlídá nepřetržitě ochranka a policisté. Přistávací a rozjezdové dráhy lemuje nedávno postavený nový plot. Bezpečnostní ředitel Letiště Ostrava Mošnov Leoš Liška prohlásil, že plot je standardní, používá se na všech letištích. Pokud by bylo nutné jej zpevnit, znamenalo by to zpevnit 11,5 km plotu, což je nereálné.

Podobný incident se na tomto letišti stal před šesti lety. Tři mladíci rozbili na runwayi jedenáct skleněných svítilen, ohrozili tím přistání letadla se 165 cestujícími na palubě.