Ostrov na Karlovarsku chystá obnovu památek

Ostrov - Ostrov na Karlovarsku chystá už druhý projekt na obnovu památek ve městě, po rekonstrukci kláštera přijde na řadu Palác princů. Historickou budovu získá radnice od Krajského úřadu výměnou za základní školu.

Palác princů byl postaven na konci 17. století, do dneška se dochovala asi polovina původní budovy. Historici jej označují za klenot barokního stavitelství. Historik Lubomír Zeman z Národního památkového ústavu uvedl, že objekt patří do souboru zámecké zahrady v Ostrově, která byla kdysi nazývána osmým divem světa. Dům je ale v žalostném stavu, opadává omítka, uvnitř jsou vlhké zdi, rozpadlo se hlavní schodiště. Část budovy využívá Střední průmyslová škola, která ale nemá na opravy peníze. Ředitel Střední průmyslové školy v Ostrově Pavel Žemlička doplnil, že budovu využívají jako elektrodílny a dílny na automatizaci. Škola samozřejmě ze svého rozpočtu opravy uhradit nemůže.

Investovat do rekonstrukce nechce ani zřizovatel školy, tedy Karlovarský kraj. S radnicí se proto dohodl na převodu majetku. Starosta Ostrova Jan Bureš konstatuje, že pokud kraj nebude nic dělat, areál spadne. Aktivity se tedy musí chopit město, což potvrdila i mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje Jana Pavlíková. Kraj objekt převede ze svého majetku na město Ostrov, mělo by k tomu dojít v průběhu dubna nebo května.

Ostrov ještě letos nechá opravit kamenné schodiště, z Paláce princů chce pak udělat moderní městskou knihovnu a kulturní centrum. Starosta Bureš vysvětlil, že v dolní části se plánuje dětské oddělení, audiovizuální oddělení, v nadzemním podlaží potom recepce a hlavní vstup, knihovní fondy pro dospělé a studovna.

Odhadované náklady jsou 35 miliónů korun, starosta věří, že město uspěje se žádostí o evropské dotace. Pokud radnici všechny plány vyjdou, mohl by Palác princů sloužit jako městská knihovna už v roce 2010.