Na sanaci zamořeného statku v Lubech u Klatov nejsou peníze

Luby - Pesticidy zamořený statek v Lubech u Klatov je nebezpečnější, než se dosud předpokládalo. Prokázala to poslední měření ekologického sdružení Arnika. Vzorky odebrané z omítek potvrdily překročení limitů u nebezpečných pesticidů v deseti případech. Majitel objektu bojuje za sanaci statku už třináct let.

Václav Rychtařík získal statek zamořený pesticidy v restituci a bývalá zemědělská společnost, která ho měla vyčistit, brzy poté zkrachovala. Od té doby se pan Rychtařík snaží, aby stát sanaci zaplatil – marně. Poslední laboratorní testy potvrdily to, čeho se obával nejen on ale také jeho sousedé.

Podle Rychtaříka dosáhlo zamoření hodnot, za kterých by se už mělo sanovat. Luboš Matějka z ekologického sdružení Arnika upozorňuje i na znečišťování okolí prostřednictvím vod a prachu. Už dřívější testy prokázaly, že nebezpečné látky pronikají i do blízkého potoka. „Některé z těch látek jsou karcinogenní, velká část z nich se kumuluje v lidském těle,“ vysvětluje nebezpečnou situaci Jindřich Perlík ze sdružení Arnika.

Krajský úřad na kompletní vyčistění statku, které by stálo odhadem třicet miliónů korun, peníze nemá. Ze všech peněz na ekologické zátěže pro celý kraj, by dal dohromady ani ne třetinu. Chce přispět alespoň na průzkum. „Kraj si uvědomuje závažnost této ekologické zátěže a je ochoten přispět na část tohoto problému,“ potvrzuje radní Boris Keuzberg.

Krajský úřad vidí jedinou šanci v penězích Evropské unie nebo v mimořádné pomoci ministerstva životního prostředí. Hlavní problém je v tom, že se zamořený objekt nepodařilo vyčistit hned počátkem 90. let. Teď už na to stát nemá vyčleněné peníze.