Týden opravdových plenek představí šetrné ekologické pleny na jihu Čech

České Budějovice - Týden opravdových plen představí na jihu Čech látkové pleny šetrné k dítěti i k životnímu prostředí. Akce je součástí mezinárodní kampaně Real Nappy Week a její loňský ročník vyvolal v České republice nečekaný zájem veřejnosti. Orginzátoři se snaží motivovat rodiče, aby používali ekologicky šetrnější pratelné plenky. Účastníci se letos mohou těšit na besedy, poradenství, informace o tzv. bezplenkové metodě či na módní přehlídku.

„Látkové plenky jsem používala na svoji dcerku a byla jsem s nimi spokojená, a proto budu ráda, když se o nich dozvědí i další maminky,“ uvedla Berlinská. 

Sérii akcí připravili pořadatelé v Mateřském centru Máj, v centrum Žena ženě na Senovážném náměstí a před obchodním domem Prior budou čtvrtek veřejně prezentovat různé druhy plenek. Vrcholem celého programu bude sobotní módní přehlídka v MC Máj od 15:00. Přehled všech akcí naleznou zájemci na adrese http://www.rosacb.cz/.

První ročník akce pořádala českobudějovická nezisková organizace Rosa, ale letos se zapojila i mateřská centra, zdravotníci, pedagogové zdravotně-sociálních škol, ekologičtí poradci či maminky. „Je úžasné jak velký zájem kampaň v loňském roce vyvolala a kolik mladých maminek a odborníků se podařilo oslovit. Nečekali jsme takový ohlas,“ podotkla Věra Soukupová z organizace Rosa.

Do Týdne opravdových plen se zapojilo i mateřské centrum Velešínské klubíčko. Rodiče tam mohou ve čtvrtek od 17:00 vyslechnout přednášku s ukázkami moderních látkových plen. „Naším působištěm je malé město, takže na naši přednášku nečekáme nával, v malém městě se o látkových plenách ještě tolik neví,“ uvedla předsedkyně Velešínského klubíčka Irena Vacková.

Tento způsob přebalování dětí je podle odborníků ekologičtější a levnější než jednorázové pleny. Látkové pleny jsou také zdravější - pro vývoj kyčlí či tvorbu opruzenin. Některé zájemce odrazuje pořizovací cena balíčku pratelných plen, který stojí zhruba 6500 korun. Pleny ale vystačí na celé přebalovací období i pro další děti, zatímco jednorázové pleny je nutné stále dokupovat. Rodina může díky tomu ušetřit 5000 až 15.000 korun, do výpočtu je zahrnuta i spotřeba vody a chod pračky.

Při používání jednorázových plen navíc dítě, které v nich vyrůstá, vyprodukuje dvojnásobek odpadu než dospělý člověk. Celkem je to zhruba tuna odpadu, který se bude na skládce rozkládat 200 až 400 let.