Jablonecká radnice udělala chybu při výběru správce městských bytů

Jablonec nad Nisou - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže říká, že radnice v Jablonci udělala chybu při výběru správce městských bytů, město to odmítá. Verdikt úřadu zatím není pravomocný.

Jako netransparentní a diskriminační označil antimonopolní úřad veřejnou soutěž na správce městských bytů v Jablonci nad Nisou. Radnice totiž dostatečně nezdůvodnila, proč byla nabídka vítězné firmy nejlepší. Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v Brně Martin Pecina požaduje, aby radnice popsala, proč nabídku vybrala. Je třeba umožnit ostatním účastníkům, aby se mohli bránit a zdůvodnit v čem dali lepší podmínky.

To, že výběr neprobíhal korektně, si myslí i jedna z firem, která v soutěži neuspěla. Předseda SBD Sever Liberec Petr Černý tvrdí, že kriteria byla hodnocena naprosto volně a nebylo jasné, jak je bude komise hodnotit. Úředníci radnice ale veškerá pochybení odmítají, vybrali nabídku, která nejvíc vyhovovala. Komise rozhodla správně, tvrdí Starosta Jablonce nad Nisou Petr Tulpa. V žádném případě nejde o diskriminaci a ani o soutěž bez pravidel.

Radnice teď musí změnit kritéria soutěže, nebo výběr úplně zrušit a správou patnácti set bytů tak pověřit městskou společnost, jak vysvětlila mluvčí MÚ Jablonec nad Nisou Jana Fričová. Magistrát může buď pokračovat ve výběrovém řízení novým hodnocením, nebo může založit městskou obchodní společnost. Město se rozhodlo pro druhou variantu a bude o tom jednat na květnovém zastupitelstvu.

Radnice sice s rozhodnutím antimonopolního úřadu nesouhlasí, odvolání ale neplánuje. Rozhodnutí přesto není pravomocné, tentokrát se odvolala realitní kancelář, která veřejnou soutěž vyhrála. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže tak bude ve věci rozhodovat ještě jednou.