Rodiče brání mateřskou školku v Bajkalské ulici

Praha - Rodiče z Prahy 10 se dozvěděli, že radnice požádala magistrát, aby projednal změnu územního plánu k pozemku školky v Bajkalské ulici. Dosavadní funkce pozemku nazvaná Veřejné vybavení by se tak změnila na obytnou. Na místě školky by tak mohl vyrůst pětipodlažní činžák.

O školní pozemek se dělí tři majitelé - stát, hlavní město a společnost Majetková správa Praha. Jednání o změně územního plánu si vyžádal poslední jmenovaný a na jeho stranu se již přiklonila radnice Prahy 10. Školka zde přitom funguje již 60 let a radnici žádá o rekonstrukci již více než 20 let. Před rokem si vymohla alespoň popisné a orientační číslo (do té doby fungovala jako provizorní objekt), demolici se však zřejmě přesto nevyhne.

Radnice navrhla přesunutí školky na pozemek o několik stovek metrů západním směrem, ale setkává se s odporem obyvatel. Těm se nelíbí, že by děti mohly přijít o park a zahradu nyní ke školce přidružené. Vniveč by přišla i práce dosavadních zaměstnanců školky, kterým se za dobu její existence navzdory úřadům a provizorním prostorám podařilo okolí i budovu přetvořit v dětmi oblíbené místo.

Za přístupem Majetkové správy Praha a radnice vidí obyvatelé záměr investora postavit dům na výhodném místě vzhledem k příjezdové komunikaci a co nejblíže k hlavní ulici.