Ochránci přírody bojují proti invazi nepůvodních rostlin

Hradec Králové - Pozor, invaze. Tak nazvali ochránci přírody svůj nový, speciální soutěžní projekt, jehož smyslem je najít způsob, jak zabránit bujnému růstu některých druhů rostlin. Projekt se rozbíhá ve spolupráci s odborníky z českých vysokých škol, ministerstvem životního prostředí a dalšími organizacemi. Jeho dnešní zahájení není náhodné, 22. dubna si svět připomíná Den Země.

Pro českou přírodu škodlivé jsou například přebujelé porosty slunečnice topinambur, vlčího bobu mnoholistého nebo kolotočníku ozdobného. Ochranáři proto šíření těchto organismů chtějí zastavit. „Jsou to druhy, které se velmi rychle šíří, zpravidla mají i velký vzrůst a vytlačují naše původní domácí druhy,“ uvedla geobotanička z královehradecké univerzity Jitka Málková.

V současné době je v České republice doloženo 91 druhů invazních rostlin. Nekontrolovatelné množení nepůvodních organizmů podle botaniků způsobují sami lidé, kteří tyto rostliny vysazují do zahrad i do volné přírody. „Problém zatím není tak velký, jako v cizích zemích, ale může se jím stát, a byla by to kvůli naší domácí květeně škoda,“ upozornila zahradnice Kateřina Sinkoviczová.

Ochránci přírody nyní chtějí hravou formou upozornit veřejnost na zmíněné prohřešky. Soutěž Pozor, invaze je rozdělená do kategorií pro studenty a ostatní zájemce. Lidé mohou psát novinové články, zasílat vážné i kuriózní filmové snímky, nebo například fotografie, které dokumentují likvidaci invazních rostlin. „Jednotlivé projekty budou hodnotit zástupci z vysokých škol, ministerstva a z ochranářských občanských sdružení,“ informoval o průběhu soutěže Jiří Jakl z jaroměřského Českého svazu ochránců přírody JARO. Internetové stránky Jara jsou také jedním hlavním serverem, který o soutěži informuje.