Oděvní podnik Prostějov bude snižovat počet zaměstnanců

Prostějov - Prostějovský Oděvní podnik musí spořit, propustí kvůli udržení výroby stovky zaměstnanců. Výpovědi se sice týkají především administrativních pracovníků, ale jen v Prostějově přijde o práci sto šedesát lidí. Známý výrobce konfekce možná uzavře i pobočky v Ostravě a Lošticích.

Společnost chce podle svého vedení udržet výrobu za každou cenu. Kvůli posilující koruně a dovozu levných výrobků z východní Asie to však údajně nedokáže v současném rozsahu. Úsporná opatření v podobě propouštění zaměstnanců jsou prý jedinou možností. Zaměstnanci textilky doufají, že propouštění se dělníků týkat nebude. Obchodní náměstek generálního ředitele OP Prostějov Milivoj Žák poukázal, že opatření, která v podniku probíhají, jsou standardním ekonomickým nástrojem, jak zajistit budoucnost, zakázky a vývoj firmy. To potvrdil i prezident asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Josef Novák. Koruna v posledních devíti měsících posílila o třináct procent a žádný textilní ani oděvní výrobce nepracuje s takovými maržemi, aby se s tím mohl vyrovnat bez podobných zásahů, k jakým teď sahá OP Prostějov.

Kvůli podobným potížím uzavřel Oděvní podnik některé svoje provozy už v minulosti. Na současné propouštění, které proběhne v několika vlnách, je už připravený i prostějovský Úřad práce. Jeho ředitel Vojtěch Pospíšil připustil, že pro úřad není taková situace nová, OP snižuje v poslední době každoročně. Oblast má však nejnižší nezaměstnanost na Moravě, trh propuštěné pracovníky vstřebá.

V rámci České republiky má Prostějovsko jednu z nejnižších měr nezaměstnanosti, práci tu v současné době hledá 2400 lidí.