Hory lákají na poslední lyžařský víkend

Špindlerův Mlýn/Ovčárna - Lyžaři v Krkonoších a Jeseníkách budou moci o nadcházejícím víkendu ještě vyrazit na hory. V krkonošských Horních Mísečkách leží na sjezdovkách od 60 do 100 centimetrů sněhu. V areálu ve výšce 1260 metrů nad mořem jezdí dva vleky a ve všední dny v něm lyžuje kolem 100 lidí. Vleky by měly být v provozu do 4. května. V jesenickém středisku Ovčárna leží na svazích stále kolem 130 centimetrů sněhu. Vleky se na Ovčárně naposledy rozjedou ve středu 30. dubna.

„Lyžování v Mísečkách je stále velmi dobré. Běžkaři budou mít o víkendu k dispozici upravené tratě o délkách pět a sedm kilometrů,“ řekl ředitel špindlerovského skiareálu Jiří Beran. Vleky v Mísečkách jsou v provozu od 08:00 do 14:00. Denní jízdenka pro dospělého stojí 150 korun, pro juniory a seniory 100 korun a děti do 12 let platí jednu korunu.

Na hřebenech Krkonoš leží asi dva metry sněhu. Na Luční boudě se teplota dnes ráno pohybovala dva stupně pod bodem mrazu. Horská služba turisty upozorňuje na druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály.

Lyžařská sezona v Jeseníkách letos definitivně skončí. „Sněhu na sjezdovkách je kolem 130 centimetrů, ale na hřebenu už je nesouvislá pokrývka,“ uvedl Jaroslav Tejnský z Horské služby na Ovčárně. Lidé si s sebou ale stále ještě mohou vzít i běžky. Stejně jako v Krokonších platí i v Jeseníkách nadále druhý stupeň lavinového nebezpečí.

Podle Josefa Figury ze střediska Ovčárna jsou podmínky na lyžování stále velmi dobré. "Teploty se pohybují kolem nuly. V noci mrzne a přes
den to trochu povolí. Sjezdová podložka je ale velmi dobrá a kvalitní. Do 30. dubna máme vládní výjimku, lyžovat by se ale dalo až do poloviny května," uvedl Figura.

Vleky ostatních lyžařských areálů se definitivně zastavily první březnový
víkend. Ve střediscích se již nyní jejich provozovatelé připravují na letní
sezonu, kdy chtějí návštěvníkům nabídnout různé adrenalinové sporty.