Květinové výstavy v Olomouci slaví 50 let existence

Olomouc - Na olomouckém Výstavišti Flora začala mezinárodní výstava květin, které se účastní přes 60 tuzemských vystavovatelů. Branami už od rána prošlo několik tisíc návštěvníků. Letošní ročník má pro organizátory zvláštní význam. Květinové výstavy v Olomouci totiž letos slaví 50 let existence. Součástí jarní etapy Flory, která potrvá do neděle, je proto i přehlídka plakátů a fotografií mapujících historii výstav.

Dalších zhruba 390 prodejců z celého Česka a ze zahraničí přijelo do krajského města na veletrh zahradní mechanizace a pomůcek pro zahrádkáře Hortifarm a na Jarní zahradnické trhy, které jsou součástí Flory.

Hlavní expozice výstavy v centrálním pavilonu A, kterou navrhl renomovaný zahradní architekt Ivar Otruba, nese název Krajina snů a tradičně jí vévodí jarní květiny, lilie, narcisy, tulipány či hrnkové květiny. V centrálním pavilonu se lidé mohou také seznámit s historií olomouckých květinových výstav a s vývojem květinové vazby v mezidobí od 50. let minulého století do současnosti.

Nedílnou součástí Flory jsou i soutěžní klání. Nejvyšší ocenění Novitas Olomucensis, udělované již od roku 1966 nově vyšlechtěným rostlinám, získala kolekce odrůd hrnkových lilií s názvem LILY LOOK. Ojedinělou skupinu nízkých lilií vyšlechtil nizozemský šlechtitel Mak Breeding.