Na památném Velehradě se odehrál jedinečný rituál lití bronzu

Velehrad - Pouze dvakrát do roka zažije památný Velehrad jedinečný rituál. Právě dnes za svítání výtvarník Otmar Oliva odléval z bronzu zbrusu nové artefakty, bez pomoci moderní techniky už takto pracuje 22 let.

V moravském Velehradě, krátce před třetí hodinou ranní, bylo rušno v jediném domě. Zapálení pecí u Olivů provázel už léta neměnný rituál. „Bez božího požehnání marné lidské namáhání,“ začal Otmar Oliva a vyzval přítomného kněze k modlitbě a požehnání chystaného díla. V sedm hodin ráno již měl Otmar Oliva a jeho kamarádi za sebou již čtyři hodiny práce, hořící koks konečně zahřál bronz na potřebnou teplotu. „Na 800 až 1000 stupňů, kdy se taví kov,“ doplnil jeden z litců Miroslav Vochta. Rozžhavený bronz se odlévá do forem. Tato operace vyžaduje od všech zúčastněných absolutní soustředění.

Pečlivě připravené a pískem zasypané formy skrývaly třeba pamětní desku obětem hor, která bude umístěna v Jeseníkách, a lev z další formy bude součástí brněnského památníku obětem komunismu. Jakmile formy ochladly, napětí vyvrcholilo. Výtvarník Oliva k dílu podotkl, že on artefakty navrhuje a společně s kamarády je odlévají.

Dílo se podařilo, nové artefakty už čekalo jen dlouhé čištění. Namáhavá práce pomalu končila a emoce byly všudypřítomné.