Flora Olomouc - rekordní počet návštěvníků i dopravní komplikace

Olomouc - Olomoucké výstaviště Flora od čtvrtka již po padesáté hostí stejnojmennou tradiční výstavu květin. Jarní Flora trhá rekordy, podle zástupců výstaviště se prodalo jenom včera a předevčírem na 27.000 vstupenek. Květinová přehlídka s sebou ale tradičně přináší i dopravní komplikace. V centru města se již nedá zaparkovat a provoz musí korigovat policie.

„S návštěvností jsme velice spokojeni, je vyšší než loni, kdy byla opravdu velmi vysoká. Za dva předchozí dny se na pokladnách prodalo 27.000 lístků, nemáme ale ještě spočítané zájezdy. Jsou tady lidé ze všech koutů republiky, strašně moc zahrádkářů ze Slovenska i Polska. Davy se před výstavištěm tísní dneska již od rána,“ řekla dnes ČTK mluvčí výstaviště Zuzana Studená. Podotkla, že loni výstavu na jaře navštívilo dohromady 75.000 lidí, letos se dá předpokládat, že by mohla být návštěvnost ještě vyšší.

Zahájení věhlasné výstavy Flora mohou na vlastní kůži poznat v ulicích města i zdejší obyvatelé. Především v centru města a v blízkosti výstaviště zhoustla doprava a noví návštěvníci místa pro zaparkování hledali marně.

„Strážníci si mezi sebou dávají vědět, kde jsou volná místa a podle toho auta a autobusy směřují. Lidé, kteří nyní přijedou na Floru, by měli kontaktovat strážníky, kteří se pohybují kolem celého výstaviště. Poradí jim, kde mohou zaparkovat. Momentálně se dá ještě zaparkovat v podzemním parkovišti u nádraží a poté pokračovat tramvají k výstavišti,“ řekla ČTK mluvčí městské policie Lenka Prošková. Podle operačního důstojníka olomoucké policie zatím však větší komplikace hlášeny nejsou.

Jarní Flory se účastní na 60 tuzemských vystavovatelů. Dalších zhruba 390 prodejců z celého Česka a ze zahraničí přijelo do krajského města na veletrh zahradní mechanizace a pomůcek pro zahrádkáře Hortifarm a na Jarní zahradnické trhy, které jsou součástí Flory.

Letošní Flora má pro její organizátory zvláštní význam, květinové výstavy v Olomouci totiž letos slaví 50 let existence. Součástí jarní etapy Flory, která potrvá do neděle, je proto i přehlídka plakátů a fotografií mapujících historii výstav.