Jihočeské řeky jsou bez vody

České Budějovice - Přesně před pěti lety se jihočeskými řekami začínala valit první povodňová vlna. Letos nemají dost vody, jejich koryty protékají spíše potoky. Například Lužnice, ve které je nyní méně, než desetina obvyklého množství, je na svém historickém minimu. Uprostřed Vltavy vznikají ostrůvky z kamenů a písku. Správa Šumavského parku dokonce zastavila i splavování jejího horního toku. Situace by se ale mohla změnit v druhé polovině týdne.

Tomáš Vlasák z Českého hydrometeorologického ústavu konstatuje, že hladiny jihočeských řek se pohybují hluboko pod dlouhodobým průměrem, v některých místech až pod úrovní deseti procent srpnového měsíčního průtoku. Právě kvůli suchu dnes ráno zastavila Správa Šumavského národního parku splouvání Vltavy z Lenory do Pěkné. Podle strážců by totiž vodáci většinu cesty nepluli, ale kánoe by pouze táhli. Jak doplňuje mluvčí Správy Národního parku Šumava Radovan Holub, je Vltava v národním parku Šumava od pondělka od osmi hodin uzavřená a splouvat se nesmí.

V roce 2004 první takový krok vyvolal řadu konfliktů, na zákaz splouvání totiž doplácejí hlavně místní podnikatelé. Letos podle strážců většina vodáků dobrovolně odjela. To potvrzuje strážce Národního parku Šumava Adam Diviš: „Od rána se přišlo zeptat asi třicet posádek, většina z nich přijala zákaz s pochopením.”

Právě kvůli zákazu splouvání rozestavila Správa parku od dnešního rána podél horního toku Vltavy speciální hlídky. Kontrolují každého, kdo se přiblíží s lodí k vodě. „Riskují, že dostanou pokutu, ale že také poruší velmi cenné ekosystémy,” sděluje Radovan Holub.

Podle ekologů by mělo na Šumavě začít pršet v polovině týdne, strážci tak odhadují, že horní tok Vltavy by měl být splavný už od víkendu.