Brněnské výstaviště chystá stavbu nového pavilonu

Brno - Na brněnském výstavišti se má stavět nový pavilon. Důvodem je nespokojenost některých vystavovatelů, kteří nemohou vybudovat stánky podle svých představ a současných norem moderního výstavnictví. Zatím poslední hala byla otevřena v roce 2003.

Pavilon A, postavený před 80 lety, je považován za funkcionalistický architektonický skvost. Vystavovatelé nad ním ale ohrnují nos. „Objekty byly stavěny v meziválečném a poválečném období, a odpovídají tedy tehdejší požadavkům a standardům v oboru výstavnictví,” vysvětluje mluvčí Národního památkového ústavu Zdeněk Musil.

To znamená, že vystavovatelé tu nemohou mít vzdušné rozlehlé stánky s nadstavbami a velkoplošnými obrazovkami. To nutí veletrhy postavit nový pavilon za desítky miliónů korun. Nová výstavní hala by měla vyrůst vedle kopule pavilonu Z.

„Záměr výstavby nového pavilonu, pracovně označovaného za pavilon P, je realistický. Nyní činíme takové kroky, abychom ho mohli realizovat,” uvedl ředitel komunikace BVV Milan Řepka.

V areálu veletrhu je několik dalších památkově chráněných objektů, které jsou nevyužité a chátrají. Např. budova bývalé plodinové burzy,

„Tento objekt je v současné době zakonzervován, hledáme v současné době takové řešení, abychom tento objekt byli schopni využívat,” dodává Řepka. Plochy, které nejdou využít pro výstavnictví, chce společnost v budoucnu pronajímat.