Hradecký soud vynesl výjimečné tresty za dvojnásobnou vraždu

Hradec Králové - Výjimečné tresty vynesl hradecký krajský soud pro tři muže za dvojnásobnou vraždu. Na 23 let půjde do vězení Pavel Feierfeil, na 20 Tibor Zeman a na 19 let Jiří Salavec. Trojice pachatelů vloni v červnu zavraždila věřitele, který je vydíral, a také jeho přítelkyni.

Jiří Salavec a Tibor Zeman se chladnokrevně zbavili svého věřitele Jiřího Munzara ze Dvora Králové nad Labem a jeho přítelkyně. Za slíbenou odměnu, která se měla pohybovat v rozmezí padesáti a sta tisíc korun, ho u obce Litič na Trutnovsku zastřelil najatý vrah Pavel Feierfeil. Podle obhájce Jana Lipavskyho je k tomuto činu dohnal fakt, že byli vydíráni, nastalou situaci neunesli a rozhodli se ji řešit tímto způsobem. Zavražděna byla navíc i Munzarova přítelkyně, která s ním dojela na vytipované místo, takže hrozilo prozrazení jejich činu.

Státní zástupkyně Hana Flidrová požadovala pro vrahy výjimečné tresty. Případ považuje za mimořádně závažný a pachatele za bezcitné. „Podle mého hodnocení jsem u žádného z obžalovaných neshledala jakoukoliv lítost nad jejich jednáním, byť tedy v závěrečné řeči dva z obžalovaných tuto lítost slovně proklamovali.”

Vrazi těla zavražděné dvojice vloni v červnu zakopali v lese u Sobotína na Šumpersku. Tam je v listopadu objevili policisté. Zastřeleného Munzara vrazi ještě oloupili. Pro vyšetřovatele případu Milana Šimka to byl podle jeho slov druhý nejzávažnější a nejkomplikovanější případ, jaký po případu manželů Stodolových vyšetřoval. Dva z obžalovaných se okamžitě odvolali, a případ tak míří k vrchnímu soudu.