Příznivci Járy Cimrmana dorazili z Prahy do Kanady

Nová Bystřice - Do cíle dnes dorazila pěší kontinentální expedice z Prahy přes Sibiř do Kanady. Trasu zdolali i se zimními doplňky za pouhý jeden týden a přitom neopustili Česko. Netradiční zimní expedici v létě totiž organizovali příznivci Járy Cimrmana.

Osmičlenná skupinka - sedm mužů a jedna žena - se na cestu vydala v závěru července. Ze Staroměstského náměstí zamířila do polí a lesů. Putovala po cestách i loukách. V některých místech použili její členové i sněžnice. První významnou zastávkou byl Miličín, hlavní město České Sibiře. Vedoucí expedice Jan Buchar si pochvaluje přivítání: ”Starosta se stejně jako my dostavil v kulichu a v rukavicích.”

Denně expediční tým zvládl přes třicet kilometrů. Zastávky byly nepravidelné, většinou pouze na jídlo. Výprava stále směřovala na jih. Účastník expedice Jaroslav Šimon ale potvrzuje, že pochod nebyl příliš náročný.

Tým měl mezinárodní obsazení. Přijel ho podpořit i skotský voják Michael Williamson, který se o akci dozvěděl od známých. „Problémy po cestě jsem nezaznamenal, možná jediný, mám, jak vy říkáte, jeden velký puchýř,” shrnuje své zážitky.

Výprava zvládla téměř dvousetkilometrový úsek za šest dnů. Dnes po poledni dorazila do České Kanady, konkrétně do Nové Bystřice, kde ji přivítali chlebem a solí.

Expediční tým se na podobnou výpravu vydal už popáté. Z Prahy dokázal dojít až na Sněžku, putoval také ve Švejkových stopách. Příští rok se členové expedice vypraví pravděpodobně z Prahy na Klínovec.