Sklárny Bohemia se přesouvají na Slovensko

Jihlava - Celosvětově uznávané české sklářství je na úbytě. Sklárny krachují a například i populární známka Jihlavských skláren Bohemia se přesouvá s výrobou na Slovensko. Na vině jsou hlavně stoupající ceny energií a posilující koruna.

Z Jihlavských skláren Bohemia zatím putuje olovnatý křišťál do celého světa. Populární je hlavně v Austrálii, Spojených státech, na Blízkém východě a také v Japonsku. Už v září ale v Antonově Dole vyhasne poslední sklářská pec - především kvůli stoupající ceně energií a posilující koruně. „Tyto dvě věci, které jdou stejným směrem proti nám, proti všem sklářům v ČR, připravují tomuto oboru velmi složité časy,” potvrzuje člen představenstva Jihlavských skláren Bohemia Robert Bundil.

Předseda podnikových odborů Milan Budín mezi skláři vyrůstal a uznávanými profesionály v oboru broušení skla byli i jeho otec a dědeček. Desítky jim podobných sklářů teď dostávají výpovědi. Přesto situaci okolo skláren nechce nazývat krachováním, i když velmi silný problém má podle něj celé sklářství v Česku: „Protože u toho zůstali jen ti nejvěrnější a ti, kteří to opravdu uměli. A ti to nesou o to hůř, protože to není o tom, že přejdou jinam a budou dělat něco jiného, prostě je to řemeslo, které se učí dlouho, a ke kterému je obrovský vztah.” Hana Málková z jihlavského úřadu práce se naopak domnívá, že jejich schopnosti a dovednosti jsou přenosné, a mohou je tedy uplatnit v jiném zaměstnání.

Výroba v Antonínově Dole se definitivně zastaví v září a během října se tato technologie přestěhuje do slovenského Poláru, což prakticky znamená, že se sklo s populární známkou Bohemia bude vyrábět na Slovensku. „Máme s nimi dohodu, že od nich budeme odebírat suroviny nebo hotové výrobky,” osvětluje Robert Bundil a dodává: „Snažíme se zajistit, aby značka pokračovala dál, abychom alespoň některým lidem zajistili práci.” Reálná situace je však taková, že pro sklárny Bohemia, kdysi zaměstnávající 1600 sklářů, bude od října v Antonínově Dole pracovat jen pár desítek obchodníků.