Skládky dřeva na Novohradsku hrozí sesutím

České Budějovice - Některé lesy na Novohradsku zůstanou kvůli polomům nepřístupné další dva měsíce. Stromy v porostech stále padají a navíc se kolem cest objevují nedostatečně zajištěné hranice dřeva, které se můžou kdykoliv sesunout. Na nebezpečí upozornili sami lesníci, podle kterých se odvoz kmenů zpožďuje a skládky se zvětšují.

Na lesní cestě z Hojné Vody do Černého Údolí vytvářejí kmeny místy až deset metrů vysoké dřevěné mantinely. Hranice těžaři rovnají mezi silné vzrostlé stromy, některé z nich se ale naklánějí a část se jich už dokonce sesunula. Takové kmeny pak blokují cesty. „Ty skládky byly původně víceméně stabilní, nicméně tím, že přišly přívalové deště, tak se pomalu začaly sesedat a hrozí neustálé zřícení,” informuje lesní správce Petr Žemlička. Jak sdělil radní Jihočeského kraje Jiří Netík (KDU-ČSL), hrozí sesutí prakticky jakékoliv z velkých volných skládek, které nelze v tuto chvíli přemístit.

Zástupci kraje ponechali uzavřené lesy kolem Pohorské Vsi a Horní Stropnice. V Pohorské Vsi se navíc snaží turisty na nebezpečí upozornit a obec souhlasí se znepřístupněním lesů i na další dva měsíce. Starosta Jiří Křiklava (nez.) považuje toto opatření za nezbytně nutné. Turisté zákaz vstupu do uzavřených míst ale příliš nerespektují, proplétají se mezi auty a někteří přelézají hromady. Jeden z pracovníků Lesů ČR Vojtěch Blažek tak například viděl, jak se několik rodin s dětmi proplétalo mezi nákladními auty, která si zrovna překládala dřevo.

Na skládkách je nyní asi sto tisíc kmenů. Vytěžené dřevo se podle lesníků v lese hromadí, protože naložené kamiony mohou jezdit pouze po jedné trase. Kvůli opotřebení cest nesmí používat většinu silnic druhých a třetích tříd, a odvozní vzdálenosti se tím několikanásobně prodlužují. Pokud nenastanou další komplikace, lesní správci předpokládají, že tyto skládky odstraní nejpozději do konce letošního roku.