Oboru v Hluboké ovládli senioři

České Budějovice - Běžně nepřístupnou oboru v Hluboké nad Vltavou obsadila k víkendovému tréninku vybraná parta lidí. Do jejich výcviku patří rozcvičky i dlouhé pochody. Organizátoři akce mají cíl: snížit svým svěřencům spotřebu léků a zlepšit kondici i náladu. Jedná se totiž o seniory, kteří jsou nejvíc ohroženi nedostatkem pohybu.

Ranní rozcvička na čerstvém vzduchu, potom dlouhá společná procházka. Scény, které se podobají desítky let starým českým komediím. Ve skutečnosti jde podle lékařů i organizátorů akce ale o jeden z mála způsobů, jak naučit seniory znovu se aktivně hýbat. Nedostatek pohybu se podle vědců z Jihočeské univerzity týká skoro všech. „Ohrožená je celá populace, nejvíce děti a senioři,“ konstatuje děkan Zdravotně-sociální fakulty Jihočeské univerzity Miloš Velemínský. „Senioři dnes mají možnost si nakoupit v jednom místě, nemusí se přesouvat,“ dodává organizátorka akce Hana Vacovská. 

Důsledkem je rostoucí počet úrazů u dětí. Senioři mají větší problémy se zdravím a vynakládají víc peněz za poplatky u lékařů a za recepty. Právě to chtějí organizátoři změnit. „Pohyb sami neplánují, když jim ho někdo nezorganizuje, tak se příliš nepohybují. My se snažíme je k tomu přimět,“ říká Hana Vacovská. „Když se rozcvičíte, nemusíte si brát řadu léků,“ přiznává jedna z účastnic rekondičního pobytu Marie Slabá. I další účastníci přiznávají prospěšnost akce pro jejich zdraví. „Cvičením se zlepší celková pohoda seniora a tím se sekundárně umožní snížit počet léků i jejich dávkování,“ uvádí v této souvislosti Miloš Velemínský. 

Zájem seniorů o společný pohyb tak podle organizátorů u seniorů roste. Většinou se ale podle svých slov spíš stydí cvičit na veřejnosti. Nepřístupný prostor obory je podle nich ideální. „Není to pro nás velký problém. V tomto období žádné lovy neprobíhají,“ poznamenal lesní správce Jan Zasadil. 

Další podobnou akci připravují organizátoři na počátek června. Tentokrát by se měla uskutečnit v Sezimově Ústí.