Mostečtí bojují za své popelnice

Most - Lidé v Mostě bojují o své popelnice. Mostecký magistrát chce totiž nahradit klasické nádoby na odpad kontejnery známými ze sídlišť. Ty by už neměly stát před každým domem, ale jen na několika vyhrazených místech v ulici. Radnice tvrdí, že když mohou ke kontejnerům chodit lidé na sídlištích, dokáží to obyvatelé rodinných domků také.

„Je to model, který byl zpracováván dva roky, takže je na něm kus práce,“ hovoří o návrhu náměstkyně primátora Hana Jeníčková. O promyšlenosti kroku však pochybuje Petr Klepiš, jeden z odpůrců nového modelu svozu odpadu: „Tady někdo velmi rychle a paušálně rozhodnul o věci, která fungovala bez nějakých větších problémů.“

Lidé z rodinných domků nový model svozu odmítají. To, co funguje na sídlištích, se podle nich všude nehodí. „Pokud ten kontejner dáte třeba dvě stě metrů od rodinného domu, tak to zejména u starších lidí může být problém,“ tvrdí Petr Klepiš. Také ostatní obyvatelé rodinných domů považují nové řešení za nepraktické. Někteří mají také obavy, aby do nových velkých kontejnerů lidé neházeli věci, které do nich nepatří. Petr Klepiš si navíc myslí, že frekvence vynášení odpadu je podstatně vyšší, než na panelových sídlištích.

„Je to vědecky vykalkulováno a spočítáno. Takže mohou být lidé naprosto bez obav,“ dušuje se náměstkyně Jeníčková. Zatímco dnes jezdí popeláři jednou za týden, nyní to bude obden.

Lidé z rodinných domků chápou, že chce radnice spořit. Myslí si, že o novém způsobu svozu odpadu neměla bavit jen s odborníky, ale i s nimi. Podle posledních informací odložil mostecký magistrát spuštění nového systému svozu odpadu na září.