Starostka Brna-střed končí kvůli sporné smlouvě

Brno - Nejlidnatější městskou část jihomoravské metropole Brno-střed opouští její starostka, občanská demokratka Dagmar Hrubá. Včera oznámila svoji rezignaci. Vaz jí zlomila desetimilionová pokuta od ministerstva obrany. Brno totiž nedodrželo podmínky smlouvy, kterou bezúplatně získalo bývalý vojenský areál. Radnice pronajala někdejší armádní areál soukromé firmě, která tam chce postavit byty, smlouva s armádou ale byla podmíněna nekomerčním využitím plochy. Zatím není ani jasné, kdo Hrubou nahradí.

Stavba domu Wilson patří k nejkontroverznějším připravovaným projektům v Brně. Ostře se proti ní postavila část lidí bydlících v okolí. Kritizovali, že dům zavleče do klidné vilové čtvrti dopravu a zničí panorama náměstí Míru, jemuž dnes vévodí kostel. Především ale tvrdí, že investor získal od městské části pozemky neprůhledným způsobem. Městská část po kritice vzala zpět rozhodnutí, jímž pozemky pronajímá firmě Wilson Properity na 15 let. Nájemní smlouvy, které podepsala Hrubá, však zůstaly v platnosti.

Hrubá, která ve funkci před dvěma měsíci nahradila Michala Bortela z ČSSD a už před minulými volbami městskou část vedla, vidí pochybení na straně bývalého vedení města Brna. To prý stálo u počátku smlouvy s ministerstvem.