Následky tornáda na Prachaticku se i po dvou týdnech stále likvidují

České Budějovice - Lidé ve Zbytinách na Prachaticku po dvou týdnech stále ještě likvidují následky tornáda. Uklízejí a rozřezávají polámané stromy, odtahují rozbitá auta. Živel v obci poničil střechy, polámal stromy a potrhal elektrické vedení. Škody přesáhly dva a půl milionu korun.

Střechy poškozených domů ve Zbytinách postupně opravují skupiny pokrývačů. Někdy se ani nedá mluvit o opravě: „Ta střecha byla celá pryč, takže jsme to rozbourali a celý jsme to postavili znova,” konstatuje jeden z pokrývačů Jan Sláma. Další obyvatelé, kteří přišli o střechu, měli nad poškozeným stropem několik dní jenom plachtu: „Když pršelo, tak trošku zatékalo do kuchyně, to je promočený.” Na řádění živlu se všichni snaží podle svých slov co nejdříve zapomenout.

Obcí nepřetržitě křižuje traktor, který odváží zbytky polámaných stromů. Stojící pahýly místní postupně kácejí. Lesníci sčítají škody, opravují své objekty a ani po ničivém tornádu provoz na pile nezastavili. Také kameníci už na hřbitově opravili část náhrobků, ale několik jich stále ještě leží na zemi. Tam se však podle slov starosty Zbytin Antonína Poskočila (nez.) jedná víceméně o postavení a následné přilepení náhrobku na podstavec.

Jak sdělila mluvčí Lesů ČR Šárka Kubelková, budovy jsou v současné době před dokončením opravy střech a předběžný odhad napáchaných škod je 1,8 milionů korun. „Veškeré následky jsou zlikvidovány tak z osmdesáti procent,” doplňuje starosta Poskočil a předpokládá, že se do týdne odstraní i poslední popadané stromy. Do Zbytin se podle něj vrací normální život. Elektřina funguje, obec je bez problémů průjezdná. Zbývá opravit veřejné osvětlení. Příští sobotu tady chtějí místní uspořádat pošumavské slavnosti.